MENÚ de navegació

Esdeveniment finalitzat

SHATKARMAS

Culturals, Esportius, Formació, Altres

  • SHATKARMAS
Exhaurides

Ciutat: Franqueses del Vallès, Les

Lloc: INGRAVITT - Crta. Cànoves 23 - Corró d'Avall - 08520 Les Franqueses del Vallès

Inici: 24-03-2018 11:00 h

Veure descripció de l'esdeveniment
24/03/2018
11:00h - SHATKARMAS
Esdeveniment finalitzat

Descripció

LES NETEJES DEL IOGALa ciència del ioga li dóna tanta importància a certs processos de neteja com ho fa per Asana o pranayama. Sense... Llegir més

LES NETEJES DEL IOGA

La ciència del ioga li dóna tanta importància a certs processos de neteja com ho fa per Asana o pranayama. Sense neteja regular del sistema no es pot obtenir el màxim benefici de les pràctiques de ioga. Sense purificació del cos, un no estarà a punt per les pràctiques més difícils del ioga.

La neteja del cos es produeix per la pràctica dels shatkarmas o sis tècniques de purificació que són molt importants des del punt de vista de la salut física i mental. Aquestes tècniques simples són també molt valuoses en la curació de trastorns interns.

SHATHi ha sis grups principals de shatkarmas o tècniques de neteja del ioga:

  1. Neti: neteja nasal, incloent hala neti neti i Sutra.
  2. Dhauti: neteja del tracte digestiu.
  3. Nauli: massatge abdominal.
  4. Basti: la neteja de còlon.
  5. Kapalbhati: purificació i revitalització dels lòbuls frontals.
  6. Trataka: mirada fixe

‘Shatkarma’ és una paraula composta que consta de dos components: “shat” que significa “6” i “karma” que significa “acció”. Tot i que els hem agrupat en sis aquí, el ‘Gherand Samhita’ i ‘Hatha Ioga Samhita’ enumera un màxim de vint, tals pràctiques, encara que sota sis epígrafs generals. El ‘Shatkarma Samgraha’ descriu no menys de quaranta-sis aquests processos, com Vamana, vireehana, gandusha, udgara, i raktasrava. Moltes d’aquetes acciones venen pautades per l’Ayyurveda.

El shatkarma afecta i activa gairebé tots els sistemes vitals del cos, especialment els sistemes digestiu, respiratori, circulatori i nerviós. Cada òrgan individual, com l’esòfag, estómac, còlon, pulmons, ulls i orelles, rep la mateixa atenció. Aquests processos de purificació són tant preventius com curatius.

El shatkarma són molt poderosos i no es poden aprendre de llibres o impartits per persones sense experiència. Només un guru instruït pot ensenyar als altres. Si persones no qualificades els ensenyen poden cometre errors molt greus, així com si es practiques de forma independent sense ajuda amb experiència.

Es diu que són pràctiques ‘secretes’, que han de ser instruïdes personalment com dur-les a terme i amb quina freqüència, d’acord amb la necessitat individual. Per a això, un professor qualificat i experimentat és essencial. Aquells que sincerament volen aprendre shatkarma hauran de trobar un guru de hatha ioga, i potser hauran de buscar molt!

Abans de començar sempre s’han d’equilibrar els doshes, per no crear més desequilibris.

Els efectes de la shatkarma es poden resumir en una paraula – purificació. Quan s’han purificat els diferents sistemes del cos, el resultat global és que l’energia pot fluir a través del cos lliurement. Un capacitat per treballar, pensar, digerir, gust, tacte, experiència, etc., augments i una major conscienciació desenvolupa.